Menu

Links recomenats

Principis Generals

extret de la pàgina http://guifi.net/ca/principis

Com es fa el desplegament de guifi.net? Principis Generals

Tot i que des d'un principi l'estratègia i planificació del desplegament de guifi.net ha estat sempre la mateixa i molt clara, és l'essència de tot plegat, de vegades hi ha certa confusió sobre alguns temes (criteris de desplegament, apadrinament, col·laboració...), Amb això es vol ajudar als nous usuaris que es vulguin connectar a entendre una mica millor com funciona "la cosa"

Per fer xarxa amb guifi.net no és estrictament necessari connectar directament amb la resta d'usuaris també via sensefils. Hi han vegades que potser raons tècniques (distància geogràfica, línia de visió...) ho impediran. Allà on hi hagi algú disposat a obrir xarxa i a aportar-hi algun contingut (servidors, internet, ràdios...) ja s'en pot fer i hi pot haver tantes malles de xarxa com es vulgui encara que algunes estiguin desconnectades entre elles. Per aquests cassos s'estudien altres possibilitats com per exemple fer túnels via internet entre elles. Tanmateix no hem d'oblidar que connectar-nos tots és un dels objectius principals d'aquestes interconnexions amb infraestructura lliure. Quan volem extendre la malla de la xarxa els principis són els següents:

 • Principi Bàsic I: Criteri i prioritzacio del desplegament i connexions. guifi.net no donarà cobertura pel territori amb una planificació proactiva, és la gent interessada de la zona qui s'ha de preocupar per connectar-s'hi. El que fa la resta de membres és donar-los el suport tant bé com sabem. Alhora de fer noves connexions, i per el bé de tothom, en distinguim entre 2 menes:
  1. Oportunista. Existeix ja algun node en algun lloc que permet la connexió (ja hi ha cobertura), encara que realment aquest node no estava pensat per donar aquesta cobertura.
  2. Amb supernodes/troncals combinats amb punts d'accés. Es vol fer un desplegament ben fet, i compromís dels interessats en muntar la xarxa en òptimes condicions (el que en diem supernodes).

   Sempre es dona més prioritat al desplegament de Supernodes abans que no pas les connexions oportunistes. Les oportunistes són benvingudes perquè permeten la connectivitat fàcil de nova gent, però es deixen fer o no en funció de que perjudiquin a les basades en Supernodes.

  Les connexions oportunistes des d'enllaços troncals han de ser puntuals i excepcionals, si hi ha un nombre important de connexions d'aquest tipus des d'un mateix enllaç, es demanarà als qui fan aquesta connexió que construeixin un Supernode perquè obviament el justifiquen.
  Dins de les connexions oportunistes, es distingeix entre les ocasionals i les estables. Les ocasionals són els portàtils, pda's etc. El disseny de la xarxa es fa pensant en les connexions estables, les ocasionals estàn bé i són permeses, però no és l'objectiu alhora de fer-ne la planificació i si van bé o no és qüestió de l'usuari. S'entèn per estables les instal.lacions fixes i en exteriors (màstils, teulades, etc...), una connexió des del menjador de casa és una connexió oportunista i ocasional.

 • Principi Bàsic II: Finançament. guifi.net NO paga res a ningú. Són els propis interessats/usuaris qui han de pagar-se els equips i material necessari.Alguns Ajuntaments o administracions com a molt ens hi ajuden o col.laboren ja sigui aportant algun tipus de material, emplaçaments on instalar-los, electricitat, o compartint recursos. Us podem acompanyar si voleu reunir-vos amb el vostre Ajuntament per exposar-los de què es tracta. Al final ens implicarem o no en funció de que algú "es mulli": no cal que demaneu col.laboració de guifi.net si el que espereu és que algú altre es faci càrrec de la despesa de la vostra connexió, o no sabeu qui ho pagarà. Penseu que apadrinar una ràdio ja es pot fer a partir d'uns 70 euros...
 • Principi Bàsic III: Comuns Sensefils. Les condicions amb les que es fa xarxa a guifi.net son les que es descriuen al comuns sensefils. En resum el que s'hi diu és que fa xarxa oberta qui en participa i alhora l'extèn en les mateixes condicions. S'ha procurat redactar de manera que tothom qui vulgui realment construir xarxa oberta s'hi pugui acollir, respectant l'ordenament jurídic actual i regulant el que no ho estava. Si hi veus alguna cosa que no t'agrada o que impedeix que t'hi puguis acollir, comenta-ho en el debat i s'estudiarà, no és l'objectiu de guifi.net col.laborar amb qui no pugui acollir-se al comuns sensefils o alguna altra cosa que com a mínim se li assembli força.
 • Principi Bàsic IV: Xarxa en malla. El desplegament de la xarxa de guifi.net es basa en intentar construir-la en forma de malla (el que en anglès es diu "mesh"), on en lloc de tenir uns únics punts centrals a on la gent es connecta, s'intenta dispersar-los i proporcionar connectivitat el més directa possible de tothom amb tothom, d'igual a igual i amb el màxim d'alternatives possibles i intentant evitar els punts únics i crítics.
 • Principi Bàsic V: Suport i gestió de la xarxa. A guifi.net hi ha en continu desenvolupant a través d'aquesta web una serie d'aplicacions orientades a la gestió de la xarxa. La xarxa en forma de malla és tècnicament molt complexe, i una gestió manual pot arribar com a molt a connectar unes poques dotzenes d'usuaris avençats. L'objectiu és fer la xarxa el més universal i il·limitada possible. No demanis la col.laboració si no tens disposició a formar part del projecte o només vols que t'ajudem a configurar manualment les ràdios que fas servir a casa teva. El que persegueix guifi.net és ajudar a la gent disposada a construir xarxa ciutadana i oberta de debò. Si hi troves a faltar alguna funcionalitat, comenta-ho o aporta-la directament proporcionant la funció que la fa, és així com s'està desenvolupant.
 • Principi Bàsic VI: Manteniment de la xarxa. Si alguna cosa no funciona, cau un llamp i ha fos una ràdio..., col·labora per arreglar-ho, notificant-ho o arregla-ho tú mateix si t'hi veus capaç. Es publica tota la informació possible precisament perquè això sigui possible. Si ningú no ho fa, voldrà dir que els usuaris que en surten perjudicats no es mereixen el servei que els hi presta.
 • Principi Bàsic final: El fora de joc. Estàs fora de joc (en anglès, "off topic" o OT, no confondre-ho amb "operación Truinfo") si creus que guifi.net és un lloc per debatre qüestions de caire polític, religiós, orientació sexual, actualitat de la premsa rosa etc, o creus que guifi.net ha d'actuar guiada per alguns d'aquests criteris en lloc dels principis que s'han explicat abans. Per "cumbaià" que sembli el tinglado, no és res més del que és, una xarxa ciutadana basada en el civisme on hi cap tothom ni ho ha de ser cap altra cosa. íšnicament s'en exclou per raons obvies d'incompatibilitat l'incivisme. guifi.net respecta totes les opinions i orientacions, però l'objectiu és fer xarxa. Hi ha altres llocs, també a les xarxes, on fer aquesta mena de debats, i així guifi.net no s'ha de distreure amb aquestes històries.

Aquests principis bàsics poden tenir tantes excepcions com es vulgui, però qui no estigui disposat a assumir els criteris generals que representen... segurament volen fer qualsevol cosa menys una xarxa ciutadana i oberta a tothom o simplement espera de guifi.net un benefici propi sense cap predisposició a aportar-hi res.

SAX!