Menu

Links recomenats

FAQ - Preguntes freqüents

Recull de preguntes amb respostes:


  • P: Què és aquest portal web?
    R: Un primer punt de trobada de guifi.net al nostre poble Palafrugell. On ajuda a informar i documentar la forma de conexió i el funcionament de la pròpia xarxa. També serveix per donar informació al "oportunista" que de forma espontànea es pot arribar a conectar amb un portatil o mobil-wifi a la xarxa. Simplament per oferir informació.
    És important seguir la pàgina oficial de guifi.net per estar al dia de les notícies que ens afecten a tots els usuaris de la xarxa oberta més gran del món.
    Encara que al portal hi hagi una validació d'usuari, només és per casos administratius, per modificar el contingut. No ofereix internet o altres continguts imaginables.

  • P: Què és guifi.net?
    R: Una xarxa de comunicacions lliure, oberta i neutral. La fem nosaltres; particulars, empreses o administracions públiques. Cadascú es cuida del seu tram i entre tots creem una gran malla de comunicació, on podem aportar diferents serveis. El més buscat és internet a través de proxys, però hi han altres com la veu ip per fer trucades o videoconferencies de forma directa de veí a veí. Jocs en linea, compartir arxius, fer radio o televisió per la xarxa, etc... tots es poden realitzar gràcies al canal gratuit i directe format principalment per antenes wifi.

    Es pot trobar més informació sobre guifi.net en aquest propi portal o molta més a la web principal.


  • P: Tinc cobertura a casa meva?
    R: La xarxa va creixent de mica en mica, i Palafrugell creix des de l'estiu del 2009. Sense estar enllaçat a cap poble veí, solament començà amb un petit supernode.

    Hi ha diferentes maneres de saber si arriba cobertura. La més efectiva és pujar amb una antena wifi(no el portatil, sino una antena amb un minim de 8 o 10 dBi de potència) i captar els diferents punts d'accés buscant algun que comenci per "guifi.net-PALF-nomnode-AP" i que ens doni una senyal aproximada de -75 (una senyal de -90 és inacceptable, una senyal de -50 és genial).

    També és important crear el node a la web general de guifi.net, seguint els tres passos. Un cop fet demanar ajuda al canal guifi de xat o a les llistes de correu, per saber si a prop de casa vostra hi ha cobertura o està pensat de crear-ne.

    És important que si es vol conectar a la xarxa es projecti el node al mapa, i així es pot saber qui s'hi vol conectar. Si cal posar un supernode per fer arribar cobertura o simplement per comunicar-se amb altres guifaires de la zona.


  • P: Quins costos té?
    R: Bàsicament els del propi material: l'antena de la teulada conectat al supernode (=repetidor), instal·lació i material necessari com el cable, i un router-wifi per donar cobertira a l'interior de la vivenda (aquest últim opcional, ja que també es pot conectar l'antena directe al ordinador). Res més, no hi han quotes ni permanències ni lletres petites...

  • P: Què és un apadrinament?
    R: (origen d'aquesta info) La pregunta de com es monta un projecte, qui ho apadrina, com cadascú hi pot ajudar etc. és sense dubte una de les més freqüents. Hi ha dos obstacles importants; Que no és només qüestió d'altruisme. Quan es fa una aportació normalment després se n'obté un valor molt més gran un cop funciona. I l'altre és materialitzar una col·laboració o donació.
    Amb aquest funcionament es vol facilitar aquesta part. Permet que qui vulgui pugui descriure un projecte, les despeses aproximades que es preveuen, descriure unes formes de pagament i unes condicions, i a partir d'aquí obrir un Apadrinament per a recollir els recursos necessaris pel projecte.
    A més, al estar en format web, permet que des d'una pàgina es puguin veure els projectes oberts, i d'aquesta manera oferir aquestes pàgines des dels proxys i així comunicar-nos millor amb els usuaris.

  • P: Com s'arriba a Internet a través d'un Proxy?
    R: (diu la wikipedia...) La major part de usuaris que vol accedir a Internet ho fa a través d'un Proxy, que és un servidor on fa d'intermediari entre la xarxa i la sortida a través d'una Adsl, modem, FO, etc.... Tot i això no vol dir que sigui la única manera, ja que també es pot usar connexions de tipus túnel com les VPNs, o similars.
    En la següent imatge es pot veure un esquema molt comú dins els casos de guifi.net: