Menu

Links recomenats

Viquipèdia diu...

De Viquipèdia


logo


Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions lliure, oberta i neutral, majoritàriament sense fils, amb més de 7.000 nodes operatius la majoria dels quals son ubicats a Catalunya.

Els nodes de la xarxa són de particulars, empreses i administracions que lliurement es connecten a aquesta per tal de poder accedir a una autèntica xarxa oberta de telecomunicacions i fer-la arribar allà on els calgui la infraestructura i els continguts que d'altra manera no és possible. Els diferents nodes es van unint a la xarxa en format d'autoprestació perquè tota l'estructura és oberta explícitament per facilitar-ne el coneixement de l'estructura, perquè es pugui avaluar el funcionament dels diferents trams i perquè cadascú pugui crear trams nous on calguin.


Taula de continguts

 1. Fonaments bàsics
 2. Història
 3. Referències
 4. Enllaços externs

----------------------------------------1. Els seus fonaments bàsics són: Comuns Sensefils[1]

 • Ets lliure d'utilitzar la xarxa per qualsevol propòsit en tant que no perjudiquis al funcionament de la pròpia xarxa o a la llibertat dels altres usuaris.
 • Ets lliure de saber com és la xarxa, els seus components i com funciona.
 • Ets lliure de fer ús de la xarxa per a qualsevol tipus de comunicació i difondre'n el seu funcionament.
 • Incorporant-te a la xarxa, ajudes a estendre aquestes llibertats en les mateixes condicions.2. Història

Guifi.net es va gestar a la primavera del 2004, el 03/04/2004 diverses persones interessades en el tema es varen reunir per compartir idees i planificar les primeres proves, fruit de les proves fetes, el 15/05/2004 es van establir els primers enllaços permanents i estables entre Calldetenes, Gurb, Santa Eugènia de Berga i Vic.

* El 29/10/2004 Vilaweb va atorgar el Premi Vilaweb 2004 a guifi.net[2], impulsor de la xarxa ciutadana oberta.

* El 17/11/2006 el Consell Nacional de Joventut de Catalunya va lliurar a guifi.net el Premi al projecte associatiu més innovador, per "ser un projecte pioner en les noves formes de participació", per "ser un projecte, que més enllà d'oferir Internet gratuïtament, ofereix recursos a la comunitat, i connecta amb el món rural", i per apropar els joves les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

* El 19/04/2007 guifi.net va ser un dels tres finalistes al Premi IGC Ciutat del Coneixement de l'Internet Global Congress 2007, aquest premi té l'objectiu de reconèixer públicament les millors iniciatives (idees, projectes, investigacions) centrades en l'ús social de les noves tecnologies digitals de la informació, la comunicació i el coneixement.

* El 06/11/2007 lliuren a guifi.net el Premi Nacional de Telecomunicacions 2007 de la Generalitat de Catalunya[3] (video) perquè és una xarxa de telecomunicacions oberta, de banda ampla i neutral, que, tot respectant els criteris marcats per la normativa vigent, assoleix prestacions d'alt nivell i a baix cost, i garanteix l'accés universal a la societat de la informació i la incorporació de serveis de valor afegit allà on és implantada. El jurat ha ressaltat també que els 2.700 nodes de xarxa ja operatius, i el seu ritme de creixement arreu de Catalunya són una contribució important a l'equilibri territorial, així com una bona forma d'afrontar l'escletxa digital.

* El maig 2008 presenta a les V Jornades sobre les Telecomunicacions a les Administracions Locals[4] organitzades pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya juntament amb l'Associació Catalana de Municipis i Comarques amb la col·laboració de Localret la ponència 'guifi.net, una oportunitat per a les administracions locals' per tal d'exposar l'oportunitat que tenen les administracions públiques de fer Xarxa Oberta de telecomunicacions al seu territori en benefici dels ciutadans, la pròpia administració i les empreses, presentant els inconvenients clars de fer xarxes privades que s'apropien de l'espai radioelèctric per a ús privatiu creant models totalment ineficients pel què fa a l'ús de l'espectre o seguint el model poc ètic de crear microoperadors (wisp) per cobrar per l'ús de l'espectre radioelèctric d'ús públic sense llicència.

* L'11 de juliol de 2008 es va constituir la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net[5] com a plataforma de col·laboració de Recerca, Innovació i Desenvolupament i com un fòrum de trobada d'institucions, organitzacions i empreses interessades a participar en un projecte global per al desenvolupament de les infraestructures i els serveis de xarxa.

* Al setembre de 2008 la xarxa supera els 5.000 nodes operatius[6].

* El 25/11/2008 la Unió Europea, en la conferència ICT2008 a Lió, anuncia oficialment[7] que ha escollit guifi.net com a membre de la European Network of Living Labs.

* Al febrer de 2009 la xarxa supera els 6.000 nodes operatius.

* A l'abril de 2009 la Fundació guifi.net queda inscrita al registre d'operadors de telecomunicacions de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.

* El 18 de juny de 2009, just abans de mitjanit, la xarxa supera els 7.000 nodes operatius (10.000 nodes si se sumen els no operatius).3. Referències

 1. Comuns Sensefils
 2. Premi Vilaweb Osona 2004
 3. Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya 2007
 4. V Jornades sobre les Telecomunicacions a les Administracions Locals
 5. Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net
 6. Llistat de nodes al món
 7. EU Official Announcement of 3rd wave new ENoLL Members4. Enllaços externs